Fokhagyma és tahini nélkül: A csokihummusz megér egy próbát!

A rajongott közel-keleti étel hummusz tahinivel és egy kis fokhagymával az igazi. Most azonban a egy másik arcát mutatjuk meg: bár elsőre furcsának tűnhet, a csicseriborsókrém készítésekor lehet édesben is gondolkodni. A kakaós krém kóstolásakor eszünkbe sem fog jutni a borsó vagy más zöldség: egy egészséges és nagyon finom csokikrémet kapunk.


A Közel-Keleten és Észak-Afrikában honos ételről kijelenthetjük, hogy ahány ház, annyi hummusz. Helyszíne és ízlése válogatja, hogy egynemű pürét készítenek a csicseriborsóból, vagy kicsit darabosan hagyják a szemeket. Ízesítik citrom és lime levével is, fokhagymával, római köménnyel, korianderrel, petrezselyemmel, mentával…

Toa Heftiba / Unsplash

A Steiner Kristóf vegán szakácskönyvében csak “Barbie-hummusznak” nevezett verzióban friss céklával kell elegyíteni a csicseriborsókrémet, aminek köszönhetően ilyen meghökkentő színű lesz a hummuszunk. A legélénkebb színű ételfestékek is elbújhatnak a jó öreg cékla mellett.
foodism360 / Unsplash

Az édes íz egyébként nem teljesen idegen ettől az ételtől: édes csilivel és agavé- vagy juharsziruppal szokták enyhén édesíteni a hummuszt, ami kifejezetten jól is áll neki. Most pedig egy elég vagány megközelítését mutatjuk be: a viszonylag semleges ízű, földes jegyekkel bíró csicseriborsót el lehet vinni egészen édes irányba is, aszalt datolyával és agavésziruppal – vagy mással – édesítve, csipetnyi fahéjjal és vaníliával fűszerezve.

A lényeg pedig a jó minőségű kakaó.

A viszonylag semleges ízű csicseriborsóból remek édes krém készíthető, mégpedig cukor, tej és tejtermék hozzáadása nélkül. Desszertként, édes mártogatósként is jól működik, akárcsak kekszeken vagy kenyérre kenve. Szuperegészséges, a Nutella kalóriatartalmának körülbelül a harmadát tartalmazza, és a csicserborsónak köszönhetően tele van ásványi anyagokkal.

Arra azért kíváncsiak volnánk, hogy az 1100-as években élt Szaladin, egyiptomi-szíriai szultán, aki a legenda szerint az első hummuszt készítette, mit szólna a csokihummuszhoz. Íme, a receptje:
Csokihummusz recept

  • 30 g hámozott mandula
  • 5-6 db szárított kimagozott datolya
  • 1 doboz 400 grammos csicseriborsókonzerv (vagy ennek megfelelő mennyiségű főzött)
  • 30 g 100%-os kakaópor
  • néhány teáskanál agavészirup (vagy más édesítő) – ízlés szerint
  • 20 g kókuszolaj
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 csipet fahéj
  • 1 dl zab-, mandula- vagy más magtej (ez el is hagyható, kis vízzel helyettesíthető)

Hogy krémes, kenhető állagot kapjuk a kemény kis sárga borsószemekből, ahhoz a legegyszerűbb konzerv csicseriborsót használnunk, ez kivételesen egy olyan konzervétel, ami nem ront az ízélményen. Ha mégis megfőznénk, akkor a borsókat egy napra előtte áztassuk be, hogy utána viszonylag gyorsan puhára tudjuk főzni (így is órákba telhet). Ha a borsók makacskodnának, és nem akarnak megpuhulni, bevált trükk, hogy egy kis szódabikarbónát keverünk a főzővízbe, gyorsítva a folyamatot. Le kell turmixolni természetesen, az összes többi hozzávalóval. Pirított mandulával megszórva nagyon finom!